Как да почистим къщата до съвършенство – стая по стая

От много време не сте чистили къщата или става мръсна толкова бързо, че ви иде да запалите всичко и повече да не се занимавате. Освен стандартните замърсители, може да са виновни и някои ключови елементи, които не чистите винаги или ви се иска просто набързо да изчистите и да си починете. Понякога това може да се окаже много лош навик и е много вероятно да си изпатите. Ако оставяте прекалено често неизчистени места, може да окажат неблагоприятно влияние върху самата къща и дори вашето здраве.

Един списък за чистене, ще се окаже много полезен във всяка една ситуация по чистене, дори за чистене до съвършенство. Точно това, ще ви бъде представено и тук.

Ще вземем предвид колкото се може повече стаи и възможни помещения за една къща или апартамент.

Започваме с почистване на кухнятакухнята в къщата

 • Ъглите по тавана

Кухнята е едно от най-богатото на миризми места. Всичката тази миризма, дори да отваряте прозорец или да сте поставили ароматизатор, отива или в стените или в тавана, като ъгълчетата са най-често срещаните места за наслояване както на мръсотия. Има изключително широка гама продукти за почистване на тавани от телескопични пръчки, на които удобно да поставите някой парцал, до изключително силни и ефикасни препарати за почистване на тавани.

 • Почистете микровълновата (ако имате такава) отвътре и отвън

Това е много важна част от кухнята. Вероятно сте виждали стари микровълнови на няколко години, как стават мръсни отвътре с този кафеникав загар и това е точно от нередовно почистване. В тази малка кутия вие готвите, печете, затопляте и от всичката тази храна се отделят различни миризми, които няма как да не останат по стените на микровълновата. Почистване веднъж месечно с подходящ препарат за почистване, ще ви даде години на чиста микровълнова и винаги ароматни ястия.

 • Забършете шкафчета и рафтове

В кухнята стоите на едно място, само когато пиете кафе с цигара. Когато готвите, вие се движите усилено из всички краища на кухнята, което допринася за вдигането на големи количества прах и мръсотия, които най-често се наслоява по рафтовете и горната част на шкафовете. Почистването редовно на тези места, ще подобри въздуха в помещението и ще даде друг блясък на мебелировката в кухнята. Не забравяйте да минавате всички страни на шкафовете, а не само по рафта и горната част. Препарат за почистване на дърво (или от каквото са мебелите ви в кухнята) е удачен избор, ако искате да допринесете за дългия живот на материала. Намокрена микрофибърна кърпа с вода, също върши работа.

 • Почистете приборите за хранене и местата им за съхранение

Това със сигурност го правите, всеки път, когато миете чиниите, но измивате ли и самия съд, където ги държите? Дали ще е вътре в шкафчето или до мивката в някакъв стелаж, той също трябва да се чисти. Когато ги оставяте да съхнат, те съхнат от водата, която е мила мръсотията по тях. Много вероятно е тя да съдържа още мръсни вещества, така че поне веднъж в месеца е добре да се обръща внимание на тези неща.

 • Хладилника

Извадете всичко от него и почистете всичките секции колкото се може по-добре. Дори е добре да ги накиснете в хладка вода за няколко часа, за да може да се премахне всичко. Ако използвате препарат за почистване, също няма да сгрешите. Попивате водата по дъното на хладилника и оставяте за половин час с отворена врата. Хладилникът естествено изключвате. Можете да изтриете стените и вратата, защото е много вероятно да е сменила цвета си от всичките пръсти, които я докосват. Минете с прахосмукачка и под хладилника, там често има огромни количества мръсотия.

 • Почистете мивката

Не става дума само да минете с гореща вода и парцал. Използвайте подходящ препарат за почистването на повърхността ѝ — метал или керамика. Това че в нея се изхвърлят само мръсотии, не ви дава правото да я чистите само отгоре-отгоре. Колкото по-чиста, толкова по-малко замърсявания в тръбите.

 • Почистете пода

Вземате плоския моп, най-силният препарат за почистване на под и ръкавици и започвате да търкате. Колкото по-добре минете всяко едно тясно пространство по земята, толкова по-добри резултати ще имате и подът ви, ще се зацапва по-бавно. Когато има останала мръсотия, е много вероятно да се разпространи точно от тези малки пространства — процепи, ъгълчета и дупки между кухненските шкафове.

 • Почистете прозорците

Те също са много важна част от кухнята, защото ви дават нужната естествена светлина. Някога виждали ли сте кухня без прозорци? Почистете всеки ъгъл, всяко уплътнение с подходящ препарат, като това се препоръчва да го правите поне веднъж в месеца.

 • Почистете и полирайте столовете и масата

Все пак на тях сядате. Добре е да ги оставите малко на слънце, да поемат слънчеви лъчи, като за по-добър ефект първо ги почистете с подходящ препарат. Така материала ще се запази за по-дълго, но няма и да се зацапа лесно.

 • Минете с прахосмукачка

Много важно. След като сте направили всичко от предишните стъпки, няма как да не е паднал някой боклук или прах по пода и килима. Минете с прахосмукачка, дори да нямате килим.

Банятабанята в къщата

 • Почистете и дезинфекцирайте мивката

Много важен и ключов елемент, на който трябва да се обърне голямо внимание. Тя е порцеланова или метална и както събира мръсотията в канала, така когато си миете ръцете е много вероятно малки капки вода да полетят във всички посоки. Почистете и поставката на сапуна. Тя със сигурност е пълна както със сапун, така и с мръсна вода.

 • Душкабината, ваната, тоалетната и всичко останало

Душкабината минете с подходящ дезинфекциращ препарат с водоотблъскващ ефект. Тъй като в банята влизате голи, много вероятно е да се заразите с някоя бактерия или нещо подобно. Колкото по-добре почистена, толкова по-добре за вашето здраве и на близките ви.

 • Почистете лампата

Без значение, дали ползвате обикновена крушка или друг вид осветително тяло, добре е да почистите около него. След време може тавана около него да придобие друг цвят, което, ще е изключително грозно за сметка на останалата част от банята.

 • Забършете пода

Минете отново с мокра кърпа с подходящ препарат. Винаги чистете от горе надолу. Това е най-ефикасно, защото така всичката мръсотия пада на пода и накрая изтривате и него. Така, ще сте сигурни, че банята е почистена.

Спалнятаспалнята в къщата

 • Сменете чаршафите

През нощта сте отделили достатъчно пот и миризма, за да накарате завивките ви да миришат или да приемат дори друг цвят, ако не се сменят редовно. Не ви караме да ги сменяте всеки ден, но веднъж на 4-5 дни е достатъчно за прилична хигиена.

 • Почистете от прах мебелите

Както в кухнята така и тук, мебели като шкафчета, столове, маси и библиотеки събират голямо количество прах. Колкото по-често изтривате насъбралата се мръсотия, толкова по-чист, ще е въздуха в стаята.

 • Почистете лампиона

Също стандартно място за натрупване на мръсотия. Чистете го по няколко пъти в седмицата, защото там също се събират и много паяжини. Почистете и самата крушка, като това ще допринесе за по-чиста и ясна светлина. Знаем, че спалнята не е предвидена за силна светлина, но да стоите на мръсно и прашно, не е никак хигиенично.

 • Почистете прозорците

Спокойно можете да приложите стъпката от миналите пъти. Препарат за почистване на прозорци и микрофибърна кърпа, биха били много удачни.

Не забравяйте да минете с прахосмукачката. Ако сте се захванали с цялостно почистване на къщата, то тогава, след като почистите всичко, минете навсякъде с прахосмукачка.

Всекидневнатавсекидневната в къщата

 • Почистете всички твърди повърхности

Това включва – столове, маси, библиотека, рафтове, шкафчета и прочие. Те, както и всичко останал вкъщи е поело различни прашинки, мръсотии и бактерии, така че колко по-чисти са, толкова по-добре за вас и вашето здраве. Препарати може да подберете според вида на предмета. За дърво, препарат за дървени повърхности и прочие.

 • Изкарайте завивките на слънце

Да се напече меката тъкан и да се унищожат досадните миризми. Без значение дали говорим за юргана или за възглавката. Всичко може да бъде изкарано, включително и килимите. Тях изтупайте и оставете за няколко часа на слънце.

 • Почистете подовата настилка

Тъй като сте изкарали килими и пътеки, минете с парцал влажен или сух, зависи от настилката и почистете всичко и всяко малко ъгълче. Колкото по-добре почистено, толкова по-чист въздух и чиста стая.

 • Прахосмучене на всичко

Върнете килимите от слънчевите им бани и ги поставете на мястото. След като сте подредили отново стаята, минете всичко с прахосмукачката.

Не забравяйте и за прозорците. Те са най-важни във всекидневната, защото там сте много повече време от другите помещения и колкото по-естествена светлина, толкова по-добре.

Коридори, стълби и вход

 • Премахнете всички килими и пътеки

Точно както във всекидневната, изнесете всичко от пода навън и го изтупайте, след което оставете да се пече. Това включва и всички обувки, без значение за кой сезон са или кога за последно сте ги обували.

 • Минете с мокър моп

Тъй като тези места най-силно биват замърсявани, колкото по-добре почистите основата, толкова по-добре ще личат вашите усилия. Препарата за пода е отличен избор, защото е много вероятно да се справяте с упорити замърсявания.

 • Почистете всяка етажерка

Това включва и тази за обувките, всяко стъпало или всеки един друг предмет висящ по стената или пода. Колкото повече мръсотия оберете от всяко едно място, толкова по-дълго ще имате чист дом.

 • Почистете стъклата

Ако имате прозорци, те също влизат в почистващата част. Спокойно можете да използвате препарата за прозорци от миналите стаи, както и микрофибърната кърпа.

Не забравяйте прахосмукачката, като поставите всичко на мястото си. Колкото и усърдно да сте изтупвали, все някъде може да е останала някоя прашинка или боклук.

Гараж или мазегаража на къщата

 • Проверете кое не ви е нужно

Много е вероятно да си пазите много неща под предлог, че някой ден може да ви потрябват. Това невинаги е вярно. Това, което сте убедени, че няма да ползвате изхвърлете или опитайте да продадете. Така хем, ще изкарате някой лев, хем ще се отървете от излишни боклуци в мазето/гаража.

 • Подредете всичко

В тези помещения винаги е пълен хаос. Постарайте се да организирате колкото се може повече неща или дори да направите някаква система за организация на гаража/мазето, това би било само във ваш плюс. Колкото по-добра организация, толкова по-добре ще знаете кое ви трябва и кое не.

 • Почистете добре пода

Той вероятно е бетонен или има някоя евтина настилка, но е добре да го почистите. Не че прекарвате часове на ден там, но колкото по-чисто, толкова по-удовлетворени ще сте от работата си. Ако искате максимални резултати, погледнете в интернет за препарат за почистване на точно конкретната повърхност, която имате в мазето/гаража.

Заключение

Това са няколко прости стъпки, които да следвате, когато почиствате къщата, но определено биха дали много високи резултати от стандартното ви прахосмучене и обиране на прах от конкретни предмети.