Как да почистим офиса професионално в 7 стъпки

как да почистим офиса професионално

Професионалното почистване на офиса може да ви излезе много скъпо, ако трябва да плащате на фирма. Вярно може да изглежда като нов и да ухае на нова мебел, но това се постига с няколко ароматизатора. Има далеч по-евтини методи за почистване, които могат да се свършат от един човек и след цялото чистене, когато вкарате клиентите си в офиса, те да се шашнат от чистотата, която цари. Всичко това можете да го постигнете сами, без да давате пари на почистващи фирми, а само няколко лева за почистващи препарати и подходящи кърпи, който можете да използвате месеци.

Подготвили сме ви един списък с места, където да почистите и да имате резултати от най-високо ниво.

1. Започнете от рафтовете за книги

Махнете всички книги, не минавайте само отгоре, отгоре, почистете старателно насъбралата се мръсотия по целия рафт. Оберете боклуците от всички страни. Почистете и книгите, не страница по страница, но поне кориците минете със суха кърпа. Така ще премахнете насъбралият се прах и определено ще изглеждат като нови. За рафта можете да използвате препарат за почистване, като определите материала, от който е направен рафта. Ако е дърво, тогава препарат за почистване на дърво и прочие.

2. Почистете работните места

работните места в офиса

Това е много сложна задача. На работното място може да имате специален ред, който сте запомнили с времето и да знаете всяко нещо къде точно е. Целта на упражнението е, да почистите толкова добре, че да не си личи, че сте го пипали. Как обаче да стане това? Като почиствате стъпка по стъпка. Първо почистете празната повърхност с влажен парцал, а ако сметнете, че ви е нужен, ползвайте и препарата за почистване, с който чистихте лавицата за книгите.

Сега е време около предметите. Вземате предмета, почиствате под него, около него и самият предмет. Много е важно да почистите премета, бил той кубче бележки или органайзер за химикалки и моливи, дори мишката и клавиатурата на компютъра. Много хора правят грешката, само да вдигнат предмета и да почистят около него. Почистете и самият предмет, за да си личи, че наистина сте чистили, не сте си губили времето, за да си свършите работата през пръсти.

Не забравяйте да почистите и под работното място, както и страните му. Всичко трябва да изглежда отлично, а един препарат за почистване, ще свърши точно тази работа. Даже може да потърсите и с аромат, ако искате всичко да ухае на свежест.

3. Почистете цялата техника, която се намира в офиса

Компютър, телефон, принтер, факс и прочие и прочие. Те са най-лесно събиращите прах в офиса. Но тук има една малка уловка – трябва ви специална кърпа. Това все пак е техника и не може да я минете с парцала с горещата вода. Трябва ви микрофибърна кърпа, за да обере всички прашинки по машините и всяко едно дребно замърсяване.

Не си мислете, че струват колкото една кошница храна, може да намерите подобни кърпи и за 4-5 лв., като определено няма да съжалявате за резултата, след като я ползвате.

Трябва само леко да е влажна, може дори да не ползвате препарат за почистване и резултата пак, ще е професионално почистване.

4. Прахосмучене на мебелите

Това може да ви се струва лесно и бързо на думи, но за да имате професионално почистване, трябва да го направите като професионалист. Как да стане това? Трябва да използвате приставката на прахосмукачката с косъмчетата.

Имате столове или фотьойл, на който всеки ден сядат клиенти или важни бизнес посредници или други особи, това значи, че трябва редовно да почиствате столовете и мебелите, включително и подовите настилки.

С приставката с косъмчетата (нека да я наречем така), можете внимателно да минете по-цялата мебел, като обръщате внимание най-много на тесните места и там, където могат да се съберат малки частици, паднали от нечий джобове. Почистете с прахосмукачката, ако искате минете и със сухата микрофибърна кърпа, за да оберете всяка една частица и да отстраните всяка една неприятна миризма, като можете да ползвате и един ароматизатор. Ако имате дървени столове, помислете да използвате лак или освежител за дърво, което ще им даде нов блясък на дървото. Това важи и за мебелите от метал, но за тях е добре да вземете обезмаслител и да премахвате отново с микрофибърна кърпа.

5. Почистете осветителните тела

Лампи на бюрото, полилея, крушките, всяко нещо, което допринася за повече светлина в офиса ви, дори и стъклата на прозорците, като за тях е препоръчително да използвате препарат за стъкла и подходяща кърпа. Те също са от предметите, обичащи праха и мръсотията.

Не трябва да пропускате нито едно място, защото, ще си проличи на фона на всичко останало.

Колкото по-старателно почистите, толкова по-добре за вашия имидж.

6. Минете целият офис с прахосмукачката

прахосмучене в офисаПодът, бюрото, рафтовете на библиотеката, всичко. Колкото по-добре оберете мръсотията, толкова по-добре ще бъде премахната неприятната миризма на застояло, на старо и грозната гледка на мръсен офис. Ако резултата не ви харесва напълно, намокрете микрофибърната кърпа, изцедете много добре, докато не остане леко влажна и минете всичко наново, но по-бързо, без да влизате отново в същите детайли като в началото.

7. Почистете пръстовите отпечатъци

Сега, след като сте почистили всичко, можете да поставите един ароматизатор от пръскащите или тези дървени пръчици наподобяващи на китайски ароматизатор. Изборът за освежителите в офиса е изцяло ваш. Ако искате дискретност и аромат, един пръскащ ароматизатор е достатъчен. Ако обаче желаете да сте по-изискани, да покажете класа, то тогава тези ароматни пръчици или дори свещи са за вас.

След като вече, сте почистили основно офисът е време да си направим една равносметка на изразходваното време и пари.

Ако наемете една фирма за един месец, да идва да чисти два пъти седмично, защото имате често срещи в офиса (приемаме, че офиса има и маса за свиждания или само диван) и се замърсява редовно, зависи колко чистачки чистят, колко време им отнема, минималната цена може да е около 100-200 лв., дори много повече, зависи от фирмата и качеството.

Заключение

Всичко това, което ви описахме горе, може да бъде закупено в рамките на 50 лв. максимално, като включва няколко почистващи препарати, две или три микрофибърни кърпи от различни тъкани и плетки и няколко гъби, да не забравяме и ароматизатора, без значение неговата форма и вид. Времето, което, ще ви отнема два пъти в седмицата, ще е около час, два. Това време може да е и на фирмата за почистване, но ако на фирмата платите 200 лв. този месец, със собствен труд, ще можете да изкарате с 50 лв. за един месец, даже два, зависи колко от препарата ползвате. Което по-криви сметки прави за 4-5 месеца почистване с ваши средства в размер на общо 200 лв. Много по-изгодно, нали?