Как да почистим след ремонт и строителни дейности

Няма значение, дали сте правили надстройка на къщата, камина в спалнята или дори сменяли тапетите в кухнята, след ремонт винаги е мръсно. Въпросът е, как да се справим с всичката тази мръсотия. Можете да поставите вестници по земята например, но първо, ще ви трябват доста вестници, после трябва внимателно да обирате вестници и прочие. Това си е голяма занимавка и не си заслужава, защото почти винаги пак цапате някой ъгъл, който не сте покрили с вестник. Така че, спрете употребата на вестници и прочетете следващите редове.почистване след ремонт и строителство

Нека вече да преминем на фазата, където сте направили ремонта и всичко е хем поправено или достроено, хем изцапано и трябва да се почисти. Първото нещо, с което трябва да се екипирате, е кофа, по възможност по-голяма, за да можете да поставяте колкото се може по-големи нещо в нея. Парцали, няколко, гъба, може и лопата, зависи каква мръсотия сте направили докато сте ремонтирали.

Изобщо не си и помисляйте, да започвате от пода. Това е голяма грешка. Първо започнете от тавана дори, но пода винаги да е последен. Ще трябва да местите, да пренасяте и прочие, толкова много неща ще паднат по пода, а вие не искате да правите два пъти работа, нали?

Начало

Винаги първата ви работа, ще е да отворите прозорците, за да се проветри от миризмата на лепило, мазилка, дърво или какъвто и ремонт да сте правили.

Нека да дадем като пример смяна на подовата настилка от мокет, на паркет. Това ви концентрира предимно върху пода и стените, защото е вероятно в основата си, стените да са одрани при поставянето на паркета.ремонт вкъщи

Първо оберете всички дребни частици, който са останали по паркета и ги изхвърлете. Ако са ви останали парчета от паркета, в случай че сте взели повече, можете да ги приберете в кутия и да ги оставите някъде на сигурно. Много е вероятно след време да ви се налага да поправяте или да сменяте нещо, така че няма да ходите да търсите пак тези паркетни плочки, защото може и да ги няма в магазина повече. Ако имате драскотини по стените, преценете дали можете да ги скриете с нещо или ще се налага направо нова боя. Не бързайте да боядисвате цялата стая, може с малка четка да запълнете само драскотините. Стигаме и до същественото почистване на самия паркет. Преди да използвате всякакви почистващи препарати, първо минете с влажен парцал цялата повърхност, за да оберете мръсотията и прахта. Дори може да минете два пъти за по-добри резултати. След като вече сте почистили повърхността, сега може да използвате препарат за паркет. Минавайте старателно и внимателно, не бързайте, защото знаете какво е казал народа, за бързата работа. Почиствайте и по краищата до стената и преди да върнете всички мебели и килими, оставете малко време да попие препарата. Добре е да помислите за препарат за паркети, който да запазва дървото по-дълго време от драскотини и съхнене.

Дограмата

Добре, минахме частта с паркета, ами ако сте сменяли дограмата? Тъй като това е доста честа практика в България, защото много от къщите още са със старите дървени дограми, които не уплътняват и изпускат топлият въздух навън през зимата, а през лятото става горещо, точно колкото и навън.

Първото, за което трябва да мислите при такъв ремонт, е къде да сложите старите прозорци. Една идея е, да извадите стъклата, а рамките да използвате за разпалки. Още не се е намерил някой, който да купува стара дървена дограма, така че не се опитвайте да я продавате. Може и да ги приберете целите и да ги използвате на село за бараката или за гаража, но те повече нямат място във вашия настоящ дом. Новите прозорци вече са готови и можете да почистите всичко, за да видите крайният си резултат. Махнали сте онези досадни лепенки по прозорците, значи е време да почистите под прозореца, там определено е пълно с мръсотия. За по-едрите боклуци е добре да започнете с метла и лопата, докато не остане само мръсната подова повърхност. Нея забършете с мокър парцал, а ако искате перфектни резултати вземете и препарат за почистване, според това каква подова настилка имате под прозореца си. Преди да седнете и да си кажете „свърши се с прозорците“ почистете и самите прозорци. Те винаги се чистят с препарат за прозорци, а не с мокра кърпа. Има много по-голям ефект и не търкате с часове, докато не отстраните и най-малките замърсявания.

Банята

Нека да обърнем малко внимание и на банята. Смяна на мивката, ваната, поставяне на душкабина или дори смяна на всички плочки в банята. Всичко това е изключително мръсна и бавна работа, затова трябва да предприемете използването на чужда баня, защото ако го правите сами или с майстор, то два или повече дни, със сигурност ще трябва да чакате. Смяната на мивката, бойлера и поставянето на душкабина отнема по-малко от половин ден, но ако достигнете до смяна на плочките? Първата ви работа, естествено, ще е да почистите всички инструменти и големи боклуци останали от ремонта. Във всяко едно почистване след ремонт, винаги се започва на стъпки, като стартирате с най-голямото и свършите с най-малкото боклуче. Най-същественият проблем на тези плочки, е, че винаги има следи по тях от лепилото, който ако не можете да премахнете веднага, оставяте за след време. Не правете тази грешка. Вземете силен разредител или ако нямате, може да пробвате с голямо количество лакочистител и здраво търкане. Винаги се получава и имате идеално чисти плочки. Дори препарат за стъкла може да ви свърши работа, трябва само да опитате.

За тези обаче, който сега са построили къща, поставили са тапети, паркет и всякакви други мебелировки е най-трудно да почистят, защото цялото чистене може да отнеме цял ден. Количеството препарати, които ще използвате, е огромно и може би с литри. Стъкла, подове, стени, тавани, осветителни тела и мебели, всичко това трябва да мине под четката, за да има отлични резултати при завършения строеж и да можете спокойно да се хвалите с вашата нова къща. За да получите отличните резултати обаче, трябва да сте безкомпромисни. От страна на препарати за почистване, методи и места. Винаги трябва да влагате цялата си енергия, за да почистите до блясък и да няма нито едно пропуснато място, да не говорим да не можете да изчистите някъде. Това е напълно недопустимо. Премахвате първо големите боклуци — торби от цимент, счупени плочки, скъсани килими и прочие. След което започвате да почиствате от тавана надолу, като не забравяте лампите и осветлението (каквото и да е то) и всичко това се прави при отворени прозорци, защото не искате да се задушите от миризмата на препарати. Минавате стените със суха или влажна кърпа, зависи какво сте поставили — боя или тапети. След тях идва ред и на прозорците, като там пак ползвате препарат за почистване на стъкла и не забравяте да минете около рамките и самите рамки. Подът както винаги остава последен. Използвайте всички налични „оръжия“ и не си мислете да икономисвате от почистващи препарати и усилия. Колкото повече усилие вложите, толкова по-добри резултати ще има за вашия дом.