Почистване на ламинат и паркет. Съвети при силни замърсявания.

Какво трябва да знаем при почистването на ламиниран паркет?

При почистването на ламинирания паркет едно от основните неща е да внимаваме да не го надраскваме. Ламинатът е изработен от влакна на дърво, които са покрити с тънък слой пластмаса. Затова ламелите на паркета са много чувствителни към надрасквания. За почистване на ламината може да използвате прахосмукачка, подходяща за ламинат, за да отстраните прашинките и мръсотията от повърхността на ламината. Също така трябва да избягвате мокрото почистване на ламинирания паркет, тъй като влагата може да проникне във фугите на ламината и да повреди подовата настилка. Затова, когато почиствате ламината, ползвайте влажна кърпа или специални продукти за почистване на ламинат. С тези мерки ще осигурите правилното почистване на вашата ламинирана подова настилка.

Няколко ефективни средства за почистване на ламинат след ремонт

В нашата практика, често получаваме запитвания за един конкретен случай – как най-ефикасно се почиства ламинат или паркет след ремонт. Истината е, че почистването на ламинат след ремонт може да се окаже предизвикателство, особено ако има упорити петна и следи от боя или лепило. За щастие, съществуват ефективни средства, които могат да помогнат при тези ситуации.

  • Първото средство е микрофибърна кърпа, която може да се използва в комбинация с лек разтвор от дестилиран оцет и вода. Тази смес се нанася върху петната, след което се трие с микрофибърна кърпа, за да се отстрани замърсяването.
  • Второто е ацетон, който може да се използва за отстраняване на упорити петна, например от боя или лепило. Внимание обаче, ацетонът е абразивен и може да повреди ламинирания паркет, затова трябва да се използва с повишена взискателност.
  • Третият метод, който ние препоръчване е използването на специален почистващ продукт като препарат за ламинат LEGNO OK. Този продукт може да се нанася с моп или микрофибърна кърпа и ще помогне да се възстанови блясъка и чистотата на ламината след ремонт.

Как да премахнете петна от ламинат?

Освен след-ремонтното почистване, въпреки че е изключително издръжлив, ламинатът все пак може да се зацапи с петна от вино, храна или обувки. За да премахнете петното от ламината, трябва да използвате подходящи почистващи препарати или домашни средства. Ако петното е свежо, можете да го отстраните с парче парцал, намокрено във вода с малко почистващ препарат от посочения по-горе.. В случай, че петното е по-старо и упорито, можете да опитате със спирт или почистващ препарат специално предназначен за почистване на ламинат. Накрая, след като почистите петното, трябва да избършете ламинираната повърхност с чист парцал или микрофибърна кърпа, за да я подсушите и да предотвратите образуването на следи.

Подходящи продукти за паркет и ламинат

При избирането на подходящи продукти за паркет и ламинат трябва да се внимава, защото те са особено чувствителни на почистване. Паркетът и ламинатът са популярни избори за подове, тъй като са лесни за поддръжка и имат привлекателен външен вид. За да ги запазим в добро състояние, трябва да използваме подходящи продукти и препарати за почистване. Преди да започнем процеса на почистване, е важно да използваме конкретни уреди за почистване, за които можем да бъдем сигурни, че няма да надраскат повърхността на подовете. Почистването може да се извършва с моп за под или специална почистваща машина. При подбора на продукти за почистване, трябва да се изберат такива, които не съдържат агресивни химикали и не оставят следи или петна върху повърхността на паркета или ламината. В случай на дълбоко почистване или отстраняване на петна, може да бъде необходимо да използвате специализирани продукти за почистване, които ще свършат работата по-ефективно. Винаги трябва да се прочетат инструкциите на продуктите, за да се гарантира тяхното правилно използване и безопасност. Осигуряването на правилната грижа и почистване на паркета и ламината ще гарантира тяхното дълготрайност и запазване на привлекателния им външен вид.

Избор на подходящ моп или подочистачка

Изборът на подходящ моп за под или подочистачка е от голямо значение за ефективно почистване на ламинираните подове. За да ги поддържаме ламинираните настилки чисти и без замърсявания е препоръчително да използваме моп или подочистачка с микрофибърна глава. Микрофибърната материя е изключително ефективна при задържане на прах и мръсотия, осигуряваща високо качество на почистването. Подобрена е и хигиената, тъй като микрофибърната глава може да се сваля и пере след употреба. От съществено значение е и формата на главата на мопа или подочистачката, която трябва да позволява достигането на трудно достъпни места като ъглите и ъглищата на подовете. Всички тези характеристики са от съществено значение за постигането на перфектно чисти и безпроблемни ламинирани подове.

За повече информация за избор на правилният микрофибърен моп за почистване на ламинат ви препоръчваме да се обърнете към нашете специалисте. Може да се консултирате напълно безполатно с експерт по темата на телефон 0888553626.

Какви препарати за почистване на ламиниран паркет можем да ползваме?

За да почистите ламинираният паркет, е важно да използвате специални препарати, които са предназначени за почистване на този вид настилка. Препоръките на производителя са много важни при избора на подходящият препарат. Специалните препарати за почистване на ламинат са специално разработени, за да се грижат за дървесината на пода и да го почистват без да го повреждат. Когато се сблъскате с упорити петна, можете да използвате препарат, предназначен специално за отстраняване на тези петна. Тези препарати съдържат по-силни вещества и могат ефективно да премахнат дори най-упоритите петна. Въпреки това, следва да бъдете внимателни да не нанесете щети на ламинираният паркет при използването на такива почистващи химикали. В случай че имате големи трудности с почистване на ламинираният паркет, винаги можете да се обърнете към професионални специалисти по почистване, което ще гарантира, че подът ви ще бъде перфектно почистен и предпазен от евентуални повреди.