10 стъпки до перфектно чистата кухня

Кухнята никога не е била най-чистото място. Там винаги, ще се намери какво да се замърси, нещо загоряло да полепне или да изсипете сока от домати. Винаги ще намерите начин да я изцапате, въпроса обаче е, как да я почистите правилно и ефикасно.

Разбира се, можете просто да минете с парцала на бързо, но след ден или дори по-малко, тя може пак да заприлича на същата кочина. Идеята е, да почистите максимално добре, така че да не се притеснявате за нея в следващата седмица или дори повече, зависи от това колко старателни сте.

След като вече сте се екипирали с нужните препарати за почистване и кърпи и други инструменти, можете да започвате.

  1. Хладилника.

хладилник и кухняБез значение неговият цвят или размер, той винаги, ще е мръсен както от вън, така и от вътре. Започнете, като изкарате всички продукти от него, също така и решетките и шкафчетата, а след това го изключете.

Преценете кое е остаряло и дори минало срока си на годност и го изхвърлете. Не искате да имате вредна храна в хладилника си.

Минете със суха кърпа целият хладилник, защото със сигурност ще има вода на дъното под прозрачните кутии. Тази вода е от постоянното отваряне и затваряне на вратата. Колкото по-дълго държите хладилника отворен, толкова повече се размразява. Не ви трябва специален препарат за почистване на този етап.

Направете по-добре организиран хладилник. Подредете продуктите в него по някаква схема, като например — най-важните на вратата, за да ги достигате лесно, а тези, които не ползвате толкова често, поставете по-навътре. Колкото по-добре организиран хладилник имате, толкова по-малко време, ще прекарвате пред отворената врата, което, ще рече по-малко разтопен лед в него.

Сега, вече като сте почистили, върнали и подредили всичко в хладилника, е време да го почистите и отвън. Започнете от горната част на хладилника, където гарантирано има дебел слой прах, като го отстраните с влажна кърпа, минете и страните и вратата. Дали има дръжка или не, почистете мястото, където захващате, за да отворите. Много често всеки от семейството го отваря с мръсни пръсти и оставя своите отпечатъци, това се личи най-много, когато хладилника ви е бял.

Не забравяйте и под него. Използвайте тънка приставка, за да можете да достигнете колкото може по-навътре. Гарантирано там има и прах и паяжини и дори някоя паднала играчка или нещо друго дребно.

Не забравяйте да направите всичко това и за фризера. Схемата там е абсолютно същата, но с тази разлика, че ако искате максимални резултати, трябва да го оставите да се размразява повече време. Така, ще премахнете насъбралият се лед, който вероятно стой там от закупуването на хладилника. Да премахнете старият лед е като да прочистите всички тръби. След това ще замразяват по-бързо и ще държат по-дълго. Това можете да го правите веднъж в месеца.

  1. Фурната.

кухня с фурнаСега е време за фурната. Тя определено става пълна кочина на всеки два дни. Без значение дали ще направите ястие за цялото семейство или ще направите едни пържени филийки. Няма как да се отървете от мръсна фурна. Махнете решетките вътре, всичко около нея, дори може да я изключите от контакта ако ви е страх или е вече стара, за да не направите някой инцидент. Тук се препоръчва да използвате препарат за упорити петна. Може ориза от вчера да е засъхнал на дъното или нещо друго, но със сигурност има упорити мръсотии. Хващайте телената гъбичка и започвайте старателно да чистите както вътре, така и вън. Не забравяйте да почистите около котлоните или ако имате керамични плотове, най-добре да използвате някой кремообразен препарат за почистване. Не е красиво да имате надрана керамична печка, защото сте използвали суха телена гъбичка.

Не забравяйте да почистите и зад печката, както и под нея. Това са много тесни места и там е любимото място на прахта и мръсотията.

  1. Микровълновата.

микровълнова фурна в кухняЗа тези от вас, който имат микровълнова е добре да знаят, че тя трябва да се чисти редовно. Това все пак е затворено пространство работещо с микровълни и замърсяванията вътре са всекидневие. С всяка една притоплена храна, вие замърсявате вътрешността й. Извадете чинията, нека да остане само празна кутия, изключете от контакта и почистете с обилно навлажнена кърпа. Ако обаче, дори тя не може да ви помогне с упоритите замърсявания, вземете препарат за почистване на упорити замърсявания, защото няма смисъл да търкате без никакъв ефект, още повече, че това е само загуба на време.

Не забравяйте да минете под микровълновата и зад нея. Тя поне е лека и можете да я преместите лесно. Почистете и самата микровълнова със суха кърпа, защото може да остане вода някъде и щом включите в контакта, да изгори нещо.

  1. Мебелите.

Мебели, може би е прекалено силно казано, но става въпрос за обзавеждането в кухнята — столове, маса, пердета и прочие.

Първо изкарайте на слънце всичко, подобно на килим, пътека, възглавки от столове и други подобни меки материи. Нека бактериите да се изпекат и неприятната миризма да се изпари. След тази дейност избършете с влажна кърпа, микрофибърна също ще ви свърши добра работа, като можете да използвате дори и препарат за блясък. Те вече се продават и с аромат, така че няма да се притеснявате за миризмата по тях.

Свалете пердетата (ако още не сте го направили) и ги изперете. Вероятно са насъбрали миризмите на много гозби и цигари, да не говорим, че от бели са станали жълти или какъвто и цвят да са, са го сменили. Колкото по-добре изпрани са, толкова по-добре ще изглеждат на прозорците.

Ако редовно пушите в кухнята, добре е да минете стените с леко влажна кърпа, но внимавайте, да нямате тапети. Ако сте минали с вода, леко влажна кърпа, но ако са тапети, трябва много да внимавате как търкате, да не започнат да падат.

Не забравяйте за прозорците. Те са много важна част. Трябва да ги изтъркате задължително с препарат за прозорци и подходяща кърпа за почистване. Обезмаслител също би свършил работа.

Почистете също всички малки предмети, който можете. Солниците, пепелника, някакви фигурки ако имате по масата и прочие. Те също са важна част от обзавеждането на кухнята и трябва задължително да се почистват редовно.

  1. Шкафовете.

Това е вече наистина трудоемка част. Все пак, тези шкафове съдържат толкова много неща, че докато ги изкарате и почистите, ще ви отнеме няколко часа. Добре е да вадите и да чистите един по един, за да не объркате нещо и да не си развалите цялата система, която сте ползвали до сега. Много вероятно е да имате дървени шкафчета, така че е добра практика да използвате освежител за дърво, дори отвътре. Така ще се запази по-дълго време и ще има по-добра визия за по-дълъг период.

Можете дори да опитате да промените местата на някой предмети, но дори да не го направите, когато почиствате шкаф, можете да намерите неща, който изобщо не са за там. Така че, това почистване има две добри страни.

Минете с влажна кърпа цялата повърхност на всички шкафове. Отвътре, вън вратата, под шкафа, над шкафа, абсолютно навсякъде. Колкото по-добри резултати искате, толкова повече старание трябва да вложите. За шкафовете, който са на земята, можете да ги минете с прахосмукачката, като това понякога премахва и излишни миризми на застояло или на храна, зависи какво държите в тях. Също е добра идея да подредите колкото се може по-добре в шкафовете, за да знаете, че всичко е там, където трябва.

  1. Мивката.

Дойде ред и на мивката. Започнете, като разчистите всичко от плота, да няма чинии, вилици, чаши и още. Добра идея е да използвате препарат за отпушване на канали, дори да знаете, че канала ви не е запушен, то със сигурност, ще има ефект. Просто профилактично чистене. Използвайте препарат за почистване, за да свалите всичката възможна мръсотия, която се намира на мивката. Търкайте първо с телената четка, след това вземете и по-мека, за да оберете всяка една прашинка. Под мивката сигурно имате препарати за почистване. Почистете и там, като извадите всичко, което се намира в това отделение. След като почистите и там, подредете препаратите по схема по ваш избор.

  1. Шкафчето с приборите.

Дори да не е шкафче, а само етажерка, почистете го максимално добре. Защо ли? Защото това е мястото, където приборите ви за хранене съхнат и се насъбират всякакви останали мръсотии. Ако никога не сте чистили това място, веднага го направете. С времето, то ще става все по-мръсно и ще ви се налага да го сменяте, защото от мръсотията дори може да се повреди.

Преценете от какво е изработено и използвайте препарат за почистване, без да гледате неговата сила на почистване. След това минете и приборите естествено, а ако намерите някой, които изобщо не използвате, дори ги махнете от там. Най-малкото нещо, което ви трябва, е прибори, който да събират прах и мръсотия.

  1. Осветителните тела.

лампи кухняТе са най-големият съдържател на прах. Колкото по-често ги почиствате, толкова по-свежа ще изглежда вашата кухня. Може да не са първото нещо, което ще се види от вашите гости, но определено, ще се види. Не си мислете, че можете да ги пропуснете. Задължително ги почистете с влажна кърпа и оставете известно време да изсъхнат. Не ги включвайте веднага, за да не направите някоя глупост. Можете да смените и крушките, ако не сте го правили отдавна. Няма значение, дали са изгорели или не. Дори може да помислите за по-икономични решения, който дори могат да ви спестят някой лев от електричество.

  1. Отдушникът на фурната.

Това е само за тези, който го имат. Колкото и рядко да го пускате да работи, той вероятно се е задръстил отдавна, ако разбира се не го чистите. Как обаче да го почистите? Първо вижте дали няма някакъв механизъм да отворите решетката, ако не, то тогава намерете болтовете, който я държат и смело отвивайте, ще се отвори. Трябва да я изтъркате много силно, защото определено е събрала повече мръсотия от самата печка. Вижте какво има вътре почистете и там. Ако видите филтър, почистете го или го сменете.

Ако смятате, че това също не е достатъчно да заработи филтъра ви, то вижте другият край на отдушника. Там трябва да има малко „коминче“ което също да можете да разглобите и да изчистите. Ако наистина сте решили да правите подобно нещо, добре е да видите в интернет за някой, който е правил подобно нещо или да попитате някой. Трябва после да можете и да сглобите цялата машина, нали?

  1. Измийте пода.

Минали сте всичко отгоре до долу, а сега е време да изчистите по пода. Колко мръсотия и дреболии са паднали, докато сте чистили шкафове, хладилник, печка и други. Първо минете с препарат за подови повърхности (според това, каква е вашата) и след като го оставите да изсъхне, можете да върнете обратно пътеките или килима, който сте оставили да се препичат на слънце, преди да сте хванали мопа. Изтупайте ги, а ако мислите, че имат нужда от пране, тогава действайте.

Заключение

След всички тези 10 процедури, няма начин вашата кухня да не изглежда отново като нова. Колкото по-добри препарати сте използвали, толкова по-нова и искряща ще изглежда тя.