10 съвета за почистване на косми от домашни любимци в дома

бебе боксер космиВсеки любящ стопанин на домашен любимец знае, че освен огромното щастие и смисъл, което носи в дома, животинката изисква много грижи и отговорности.
За повечето домакини с куче или котка, най-големият проблем е почистването на косми, които животинката оставя неволно по мебелите и килимите в дома. Това може да е истинско мъчение за стопаните, които не успяват да почистят качествено интериора от косматия си любимец и страдат, заради този факт. Това е цяло предизвикателство за хора с големи домове, затова и експертите не препоръчват употребата на нисък клас прахосмукачка при почистване на повърхности от космите на домашните ви любимци. Първо – защото не е ефективно, и второ, защото често ще се наложи да сменяте уредите на почистване, ако прахосмукачката ви се задръсти.

Вместо да хабите време и нерви с некачествени уреди, евтини препарати или стари техники, вижте нашите 10 съвета как перфектно и стъпка по стъпка да почистите всички косми от домашните ви любимци в дома ви. За да можете да лъснете всички стаи от падналите косми, микроби и прах, то вашият любимец трябва да бъде извън жилището ви. А след като намерите кой да го разходи или гледа вместо вас, сте готови за начинанието.
Правило номер едно – ако живеете в къща винаги започвайте да чистите от горния етаж, а след това:

  1. Почистете меката мебел от косми

Мебелите са местата, които най-много „страдат“ от смяната на козината на домашните ви любимци. Най-ефективно ще успеете да почистите, ако изкарате интериора, най-вече меката мебел, на терасата или в двора на къщата ви, като преди това задължително сте я изтупали. За да оберете максимално количество от космите на домашния ви любимец, използвайте прахосмукачката. След което оставете мебелите няколко часа навън, за да успеят да се „проветрят“ от всякакви миризми. Ако любимецът ви спи при вас, завивките също са задача номер едно – пране и смяна с нови.

  1. Използвайте специализирани уреди за повърхностите

диван с куче и космиИзползвайте специализирани уреди за отстраняване на косми от повърхностите в дома ви и дори ако е нужно – професионални препарати за почистване. Крайният резултат след почистване със специална четка или разтворител ще ви удиви. Ако успеете да свалите покривалото на мебелите, където кучето или котката ви са лежали, изперете ги. Ако не можете, а имате под ръка четка за разресване на домашния ви любимец, може да я използвате, но на по-меки повърхности от плат, за да не надраскате мебелите от кожа, например.

  1. Не забравяйте да почистите домашния кът на любимеца

Почистването на къщата ви включва и почистване на леглото на кучето или котката. При добре обезпаразитените животинки няма нужда да оглеждате за бълхи или други паразити в леглото. Но все пак е хубаво да го дезинфекцирате с препарат, който, обаче, е безопасен за домашния ви любимец.

  1. Изперете играчките на животинката ви

Играчките на домашния ви любимец са пълни с всякакви микроби. Затова първо изперете плюшените играчки на висока температура в пералнята, но не на максимална, за да не ги повредите. Ако ще перете ръчно играчките, е задължително да НЕ използвате силно химически препарати, защото може да навредите на кучето или котката ви. Вместо това препоръчваме комбинация от сода, вода, оцет, сапун и веро. Тя ще свърши добра работа, но бъдете внимателни с количеството и смесването на съставките. Гумените играчки също имат нужда от освежаване, но за тях единствено вода ще свърши добра работа.

  1. Тоалетната на любимеца трябва да се сменя възможно най-често

Тоалетната на любимеца, ако имате такава, трябва да се сменя възможно най-често, където и да се намира. Не само когато чистите основно жилището ви, тъй като тя събира много микроби, както и косми. Подменяйте я преди да се препълни и да замирише неприятно.

Може да изпозлвате био тоалетна, която да изхвърляте директно във вашата тоалетна, въпреки че производителите не го препоръчват. Силиконовите частици, които се използват за тоалетната на любимеца, са по-издържливи, но все пак не е хигиенично да не се почиства поне през четири, пет дни. Колкото и да не усещате миризмата от тоалетната в дома ви, повярвайте, има я, но обонянието ви вече е свикнало с нея.

  1. Старателно почистете купичката за храна, ако е стара я заменете с нова

Купичката за храна на вашия любимец често се замърсява с косми, засъхнала храна или прах. Отново, за да почистите качествено, използвайте гъба за съдове и я лъснете в мивката само с вода. Но ако е прекалено мръсна, че дори разтворител не може да я почисти, заменете я с нова. Дори да не може да ви го каже с думи или покаже с жестове, вие знаете, че хигиената е важна за любимеца ви, особено щом става въпрос за купичката за храна, която след няколко хапвания ухае доста неприятно.

  1. Почистете пода първо с метла, после с прахосмукачка

След като леглото, играчките и купата на домашния любимец са чисти, идва ред и на пода. Първо използвайте метла и почистете ръчно падналите косми по пада и килимите, за да съберете по-големите замърсявания, които със сигурност ще задръстят вашата прахосмукачка.

Можете да почистите по-обемните кълба от косми с ръка, след което минете с прахосмукачката, старателно и продължително, като отделите поне 10-15 минути за стая. Използвайте приставка за тесни места и минете ъглите, около и под мебелите.

  1. За супер финиш на настилките използвайте препарат

За да изглежда чист домът ви, настилката трябва буквално да блести. Вече сте изчистили козината от пода, но настилката все още не ухае и не изглежда достатъчно чиста? Затова ви съветваме да използвате препарати за почистване на паркет, ламинат или мокет (в зависимост от настилката).

Почистете с подходящ уред, може да използвате и пара, за да достигнете до фугите. Старателно минете пода във всяка една част, тъй като в настилката се крият милиони микроби, до които е близо и вашият любимец.

  1. Изкъпете любимеца си

Животните не са любители на банята, но как да пуснете животинката ви да ходи вкъщи, след като сте лъснали къщата до блясък? Поне през първите няколко часа ще е перфектно чисто.

Когато любимецът ви пристъпи прага на дома ви, гушнете го, за да не разнася кал и го занесете направо в банята. След като го изсушите, той ще е готов да се порадва на чистите си играчки.

  1. Върнете всичко на мястото му и проветрете

Кучето или котката ви няма търпение да си легне в леглото или върху вашето, както и да си подуши купичката? За да не се чуди какво е станало докато го няма, върнете всичко на мястото му.

Сега е времето да вкарате меката мебел и да постелите килимите и настилките. Проветрете помещението, в което сте чистили с препарат, за да се освежи и миризмата от препарата да се разнесе, защото ще дразни домашния ви любимец.

Заключение

Почистването на дома е цял ритуал, за някои е удоволствие, за други не чак толкова. Въпреки това е задължение и към вас и към любимеца ви. Вече знаете, че за да постигнете по-добри резултати при почистването, е нужно да използвате качествена техника и подходящи препарати.