Как да се грижите за новия си матрак?

матрак софия

матрак софияВсеки нов матрак е инвестиция в качествен сън. Нормално е да искате да удължите живота на матрака, за да спечелите най-много от тази инвестиция. Защото захабеният матрак започва да влошава качеството на съня и да се превръща в компромис със здравето.

Вместо да правите такива компромиси, поддържайте матрака си съвестно и му позволете да ви се отплати с качествен сън. Онлайн ще откриете много и разнообразни съвети за матрака, препоръки за почистване на мека мебел, насоки за поддръжка и пране на матраци, които ще ви дадат обща представа по въпроса.

В тази статия ще опитаме да структурираме най-ценните съвети за грижа за новия матрак така, че да го запазите нов по-дълго време.

Съвестната грижа за матрака може да се разклони в 2 посоки:

Какво да правите с новия си матрак, за да удължите живота му?

Това е позитивната страна от грижите за новия матрак и за хигиеничната среда за сън. Ето съветите:

 • Оставете матрака да „диша“ в първите часове в дома ви. Матракът има нужда да „свикне със средата в спалнята и дома“. Затова свалете опаковката му и го оставете за няколко часа, преди да го поставите върху подматрачната рамка.
 • Отстранете полиетиленовата обвивка на матрака възможно най-бързо. Така освен, че ще го оставите да диша, ще премахнете и вероятността от запотяване и наслояване на влага в матрака.
 • След като улегне добре матрака, е важно да следвате стриктно указанията на производителя, когато го монтирате към подматрачната рамка. Неправилното му поставяне може да увреди матрака и да допринесе за бързото му износване. Освен това в отворените процепи може бързо да проникнат влага и мръсотия. Следвайте съветите на производителя и за последващата поддръжка на матрака.
 • Използвайте дървена решетъчна рамка за матрак, за да увеличите циркулацията на въздуха в матрака. По същата причина, проветрявайте помещението и въртете матрака често. Особено през първите 6 месеца.
 • Не махайте етикетите. На тях ще намерите ценна информация за поддръжка на матрака.
 • За почистване на матрака, използвайте предимно прахосмукачка. Концентрираните почистващи препарати са доста агресивни към тъканите на матраците. Ако все пак трябва да почистите нещо разлято по матрака или някакво упорито петно, използвайте навлажнена със студена вода кърпа и изтъркате внимателно. Ако петното не излезе, добавете малко сапун и изтъркайте пак. Но търкайте концентрирано, за да не мокрите много матрака.
 • От време на време почиствайте матрака с евкалиптово масло, за да намалите акарите от домашния прах. Разтворете няколко капки евкалиптово масло във вода и изтъркайте матрака внимателно. Така ще отстраните микробите и натрупаните по матрака кожни клетки.
 • Поне два пъти годишно заделяйте средства за пране на матрака. Необходимо е да осигурите качествено изпиране на матрака, защото с времето прахта се натрупва и сплъстява. Процедурата по пране на матрака е най-добре да извърши специализирана почистваща фирма.
 • Използвайте протектор за матрак. Надматрачните протектори са предназначени да пазят матрака от мръсотия, разливания, прах. И понеже не е удобно често да перете матрака, протекторът за матраци ще е от голяма полза, защото можете да почиствате само него.

Какво да НЕ правите с новия си матрак, за да удължите живота му?

Съществена част от грижата за матрака е предпазването от вредни влияния. Ето някои съвети в тази посока:

 • Не допускайте прекалено намокряне на матрака и застояване на влага. Това ще причини мухъл по матрака. А появата на мухъл по матрака е сериозна причина да закупите нов матрак скоро.
 • Не сядайте в края на матрака, за да не го деформирате.
 • Не дръжте двулицев матрак върху плътна плоскост или на земята. Ползвайте подматрачна рамка.

Това са основни съвети за грижа за новия матрак. Следвайте ги, за да спите комфортно по-дълго време.