Важни фактори при почистването на соларни панели за набавяне на по-добра електроенергия.

почистване на соларни панели извършвано от професионален оператор

Процесът на почистване на соларни панели, фотоволтаични тела, вертикални стъклени и еталбонд повърхности изискват прилагането на познания, гарантиращи разумен финансов разход, време и устойчивост на полаганите усилията от Ваша страна.

Почистване на фотоволтаични панели главно се свежда до мокро или сухо почистване.

В какво се състои почистването на соларни панели и кой е един от основните проблеми?

Едно от основните притеснения, на собствениците на фотоволтаичните, соларни панели е лицевата стъклената повърхност да не бъде надраскана при почистването.

Важно да отбележим в този случай е, че стъклените повърхности са изключителни здрави и устойчиви на надраскване. Когато стъклената повърхност се надрасква, това означава, че материалът, от който е произведена повърхността не е стъкло или в стъклото са добавени полимери с цел увеличаване на порьозности, от там и теглото на стъклото. Най-яркия представител на тези далеко-източни заместители на стъкло се наричат винил.

Правилното е собствениците на стъклените повърхности със сигурност да знаят какво точно са закупили от търговците. Неприятния момент е когато собствениците разберат по трудния начин, че не притежават стъкло, а имитация на стъкло!

Горепосоченото е важно при избора на уреди за почистване и доуточняване на технологията и система за почистване.

При сухото почистване, например, използваме микрофибърни кърпи или плоски мопове за почистване на прах. Ето един конкретен пример на микрофибърна кърпа за ефективно почистване на сухи повърхности: SATIN.

Ако съществува съмнение за имитация на стъклото при почистване на соларни панели, трябва много внимателно да регулираме натиска върху повърхността в момента на почистването.

При мокро професионално почистване на фотоволтаични, соларни панели, основния метод на работа е като при стъклопочистването. Най важния технологичен елемент е как да подадем вода в зоната на почистване! Най-често се използва маркуч, инсталации като водо-струйни машини или по традиционния начин с помощта на стъклопочистващо мече и конкретен уред за почистване на стъкла.

Наличието на водна струя дава възможност за работа с четка при панелите. Изборът на четка с различни по твърдост косъм е без значение, ако става въпрос за 100% стъкло. Ако не сме сигурни в твърдостта на стъклената повърхност избираме четки със средно твърд косъм. Четка с мек косъм не се препоръчва, тъй като косъма ляга върху повърхността и така задържа замърсителя в себе си, уголемява частиците до абразивна смес, способстваща надраскването на повърхността.

Телескопичната дръжка за височинно почистване – верен съветник при почистване на фотоволтаичните панели.

Важна част при професионално почистване на соларни панели е изборът на уред за почистване на прозорци/стъкла с удължител, с помощта на който се достигат високи места.

Телескопичните дръжки са с размер от 120 см. до 24 м. В най-разпространените варианти, телескопите са изработени от алуминий. Основния недостатък на алуминиевите телескопи е, че притежават относително високо тегло. За сравнение, комплект от алуминиев телескоп с дължина от 9 м. и четка с размер 30 см. тежи около 3,0 кг. Когато се почистват стъклените повърхности на соларни системи по традиционния начин на разстояние 9 м., 3 кг. се усещат като над 10 кг., което е огромно натоварване върху работещия по почистването.

В този случай се препоръчва работа с телескопични дръжки изработени от карбон. Оборудването за почистване на слънчеви панели, което може да препоръчаме в случая се състои от професионален уред за фасади – I Wash Pro.

Теглото на такъв телескоп с дължина от 8,5 м. в комплект с маркуч и почистваща четка трябва да е 1,6 кг. Карбонът освен с лекотата си се характеризира и с високата си устойчивост на огъване, усукване и др. високо-якостни характеристики, подпомагащи елиминареното на тежки замърсявания. Важно е да се отбележи, че много от производителите на телескопи обявяват, че продукта им е изработен от 100% карбон. На практика карбонът в тези телескопи е до 50%, което е некоректно спрямо потребителите. Най-лесната проверка за 100% карбонов телескоп е комплектът от присъединителна бърза връзка, маркуч с дължина 8,5 м., четка с почистваща следа от 30 см. да не надвишава 1,70 кг.!

Друга особеност на карбоновите телескопи е маркучът подаващ вода на четката трябва да се намира вътре в сърцевината на телескопа.

Когато маркучът на телескопа се намира извън самия него, възможността маркуча да закачи неравности по повърхността на вашите соларни инсталации в процеса на работа е висок! Такива телескопи създават повече главоболия отколкото положителен краен ефект в почистването.

За повече информация относно избора на височинен уред/телескопична дръжка за почистване на вашите соларни панели се обърнете към нашите консултанти от CleaningMarket.net. Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси на телефон 0888553626.

Има ли правило колко често трябва да се почистват слънчевите панели?

С риск да ви разочараваме за край на статията, няма едноличен отговор ако се питате на какво време да почиствам фотоволтаичните си панели. Оптималната честота на почистване зависи от атмосферните условия и околната среда, но общо приеманата практика е да се почистват поне веднъж на година. Почистването на соларните панели помага за отстраняването на натрупвания на прах, мръсотия и други замърсявания, които могат да намалят ефективността на устройствата. Без почистване, панелите могат да събират соли, прашинки и други замърсители, които да повишат температурата и да намалят производството на електроенергия. С редовно почистване на панели, вие ще си подсигурите качествено и ефективно производство на електроенергия от вашия соларен парк.